cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Polenta z soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polenta z sosem pomidorowym i soczewicą , to smaczne i pożywne danie , na które nie muszę nigdy namawiać moich domowników.

Polenta z soczewicą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polenta z soczewicą

 

  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oraz :
  • sos ragu` z soczewicy /w-g tego przepisu https://gotujmy.pl/penne-razowe-w-ragu-z-soczewicy,przepisy-makarony-przepis,207058.html
  • parmezan /do posypania
  • zielona pietruszka /do dekoracji

Sposób przygotowania:

Polenta z soczewicą
Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę, cały czas energicznie mieszając. -Zmniejszyć ogień i gotować do czasu , aż polenta zgęstnieje /najlepiej dostosować się do zaleceń producenta/ -Kaszę należyczęsto mieszać ,aby nie przywarła do dna naczynia i uzyskał właściwą , gładką konsystencję. -Kiedy kasza jest ugotowana zdjąć garnek z ognia , dodać masło ,ser i mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. -Tak przygotowaną polentę przełożyć na talerze , polać sosem pomidorowym z soczewicą / https://gotujmy.pl/penne-razowe-w-ragu-z-soczewicy,przepisy-makarony-przepis,207058.html/ i posypać startym serem. * do gotowania polenty najlepiej używać garnka z grubym , nieprzywierającym dnem. * do gotowania kaszy zamiast wody można użyć bulion warzywny
Polenta z soczewicą
Przygotować sos z soczewicą i ugotować polentę w-g przepisu.