Sposób przygotowania:
Polenta z soczewicą
Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę, cały czas energicznie mieszając. -Zmniejszyć ogień i gotować do czasu , aż polenta zgęstnieje /najlepiej dostosować się do zaleceń producenta/ -Kaszę należyczęsto mieszać ,aby nie przywarła do dna naczynia i uzyskał właściwą , gładką konsystencję. -Kiedy kasza jest ugotowana zdjąć garnek z ognia , dodać masło ,ser i mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. -Tak przygotowaną polentę przełożyć na talerze , polać sosem pomidorowym z soczewicą / https://gotujmy.pl/penne-razowe-w-ragu-z-soczewicy,przepisy-makarony-przepis,207058.html/ i posypać startym serem. * do gotowania polenty najlepiej używać garnka z grubym , nieprzywierającym dnem. * do gotowania kaszy zamiast wody można użyć bulion warzywny
kołczu
cris
Polentę gorąo polecam ,a szczególnie o tej porze roku.Doskonale smakuje z mięsnym ragu'.