Sposób przygotowania:
Polewka z zacierkami
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć.
Z mąki, jajka oraz łyżki wody zrobić twarde ciasto, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania razem z cebulą i grzybami, ugotować do miękkości.
Natkę pietruszki drobno, połączyć z polewką, doprawić do smaku.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć.
Z mąki, jajka oraz łyżki wody zrobić twarde ciasto, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania razem z cebulą i grzybami, ugotować do miękkości.
Natkę pietruszki drobno, połączyć z polewką, doprawić do smaku.