Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuska rolada z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo smaczna rolada z wykorzystaniem pasztetu.Możemy ją podać na zimno jak i na gorąco.Idealna na przekąskę.Możemy ją również przygotować dla gości.

Półfrancuska rolada z pasztetem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Półfrancuska rolada z pasztetem

 

 

  • Farsz:
  • 20 dag pasztetu wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • suszony majeranek ( około pół łyżeczki )

 

  • Dodatkowo:
  • mąka do posypania stolnicy
  • 1 jajko do posmarowania
  • kminek

Sposób przygotowania:

Półfrancuska rolada z pasztetem
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. 2.Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy do miękkości i zrumienienia.Studzimy,następnie dodajemy z majerankiem do pasztetu i dokładnie mieszamy. 3.Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm.Następnie na cieście rozsmarowujemy pasztet. 4.Następnie ciasto zawijamy jak roladę,smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy kminkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5.Roladę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 6.Upieczoną roladę studzimy i kroimy. 
Półfrancuska rolada z pasztetem
Z podanych składników przygotowujemy nadzienie.
Półfrancuska rolada z pasztetem
Ciasto wałkujemy w prostokąt,smarujemy farsz.
Półfrancuska rolada z pasztetem
Zwijamy w roladę i smarujemy jajkiem,sypiemy kminkiem.
Półfrancuska rolada z pasztetem
Nastepnie pieczemy do zrumienienia około 45 minut.