LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Pasztet w kapuście włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na pasztet w kapuście włoskiej

Pasztet w kapuście włoskiej

Składniki:

Pasztet w kapuście włoskiej

 

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 jajka
  • 2 cienkie pieczywa tostowego
  • 6 płaskich łyżeczek margaryny
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 3 płaskie łyżeczki mąki
  • 1/2 szklanka chudego mleka
  • 1 szklanka rosołu (w kostkach)
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet w kapuście włoskiej
Kapustę umyj,sparz,7 większych liści oddziel i zalej osoloną wodą i zamocz na około 10 minut,pozostałą kapustę posiekaj.Z pieczywa odkrój skórkę,miąższ namocz.Mięso i posiekaną kapustę,odsączony chleb,jajka,doprawić do smaku pieprzem i solą,dodaj kminek i wszystko wyrobić .Liście kapusty odsączyć na sitku.Ułożyć liście obok siebie na długości formy.Z masy mięsnej uformować wałek i ułóż go na liściach kapusty.Zwiń je w roladę.Wysmaruj formę tłuszczem i włożyć do niej przygotowaną roladę i obłożyć plasterkami sera.Mąkę posiekać z pozostałą margaryną przełóż do rondla zalej rosołkiem,i gotuj przez 5 minut (ciągle mieszając)Przypraw do smaku solą,pieprzem i starta gałką muszkatołową.Roladę polej sosem wstaw do piekarnika w temperaturze 200 stopni piec na około 1 godziny.Po 30 minutach pieczenia przykryj folią blachę.