Sposób przygotowania:
Półkruche ciasto z rabarbarem
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Żółtka utrzeć z 2/3 szkl cukru i cukrem waniliowym dodać śmietanę, wymieszać. Następnie połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Resztę cukru wsypać do rondla, wlać 2 -3 łyżki wody, dodać obrany ze skórki i pokrojony rabarbar, zagotować, osączyć. Z 1 szkl mąki, cukru waniliowego, żółtka, 10 dag cukru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, ułożyć w przygotowanej blaszce, posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.