alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Półkruche z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne półkruche ciasto z jabłkami i budyniem

Półkruche z jabłkami i budyniem

Składniki:

Półkruche z jabłkami i budyniem

 

  • Ciasto półkruche:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • niepełna szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 80 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • 2 kg jabłka
  • 2 budynie śmietnkowe
  • 3,5 szkl mleka 3,2%
  • cukier puder
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Półkruche z jabłkami i budyniem
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę,sól i margarynę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je w proporcjach 2:3. Większą częścią wylepiamy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kładziemy na ciasto, które wcześniej posypujemy bułką tartą. Budynie gotujemy w 3,5 szkl mleka. Gorący budyń wylewamy na jabłka. Następnie na wierzchu wykładamy drugą część ciasta. Można je zetrzeć po wcześniejszym włożeniu na pół godz do zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st przez 45-50 min. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)