Sposób przygotowania:
Półkruche z jabłkami i budyniem
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę,sól i margarynę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je w proporcjach 2:3. Większą częścią wylepiamy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kładziemy na ciasto, które wcześniej posypujemy bułką tartą. Budynie gotujemy w 3,5 szkl mleka. Gorący budyń wylewamy na jabłka. Następnie na wierzchu wykładamy drugą część ciasta. Można je zetrzeć po wcześniejszym włożeniu na pół godz do zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st przez 45-50 min. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)