alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 420]

Półkruche z jabłkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto rozpływa się w ustach i przepięknie pachnie. Wprost nie można się doczekać, aż ostygnie. Polecam

Półkruche z jabłkami i galaretką

Składniki:

Półkruche z jabłkami i galaretką

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g margaryny
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 1 jajo całe
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 kg jabłek
  • 1-2 łyżki cukru
  • galaretka brzoskwiniowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Półkruche z jabłkami i galaretką
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i przesmażamy ok 10-15 min. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sypką galaretkę, dobrze mieszamy. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Następnie robimy dołek, dodajemy jajo, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą i chowamy do lodówki na pół godziny. Prostokątną blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy, posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy lekko ostudzone jabłka, a na to wykładamy rozwałkowaną mniejszą część. Pieczemy 45 min w temp 180 st. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.