Sposób przygotowania:
Półkruche z jabłkami i galaretką
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i przesmażamy ok 10-15 min. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sypką galaretkę, dobrze mieszamy. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Następnie robimy dołek, dodajemy jajo, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą i chowamy do lodówki na pół godziny. Prostokątną blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy, posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy lekko ostudzone jabłka, a na to wykładamy rozwałkowaną mniejszą część. Pieczemy 45 min w temp 180 st. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.