mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pomarańczowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Świąteczna babka z nuta pomarańczy, jest wilgotna, i bardzo dobra. U mnie długo nie poleży bo zostaje zjedzona

Pomarańczowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowa babka

 

  • 30 dkg mąki wrocławskiej
  • 25 dkg cukru pudru
  • 30 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
  • 6 jaj
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
  • 2 pomarańcza
  • 1 łyżka kakao czarne
  • Polewa
  • ½ czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa babka
Margarynę kroję nożem na kawałki i przekładam do miski, dodaję cukier puder i mikserem ucieram na pusztą mas. Pomału dodaję do utartej margaryny po 1 żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy utartej razem ze spirytusem. Mieszam ręką. Pomarańcza sparzam i szoruję dokładnie. Ścieram skórkę na tarce oczka drobne i dodaję do ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę dodaję szczyptę soli lepiej się ubijają. Pianę mieszam z ciastem ręką nie mikserem delikatnie. Odkładam 6 łyżek ciasta do którego dodaję kakao. Formę do babki kamionkową dokładnie smaruję tłuszczem, każde wgłębienie, następnie posypuje bułka tarta. Forma musi być dobrze wysmarowana bo potem baka się przykleja i nie chce wyjść. Do formy wlewam połowę ciasta jasnego, następnie ciasto kakaowe, i reszta ciasta jasnego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, ja zaczęłam piec babkę od temp 160 stopni przez 30 minut następnie zwiększyłam na temp 180 stopni na kolejne 30 minut. Babkę sprawdzam patyczkiem czy się dopiekła, jeżeli nie trzymam ją chwilę dłużej w piekarniku. Po wyjęciu babki z piekarnika formę odwracam na deskę. Biorę ściereczkę, którą moczę w zimnej wodzie. Przykładam ją na formę babki i zostawiam na chwilę aż odparuję. Pomaga mi to zawsze wyjąć babkę w całości.Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając. Babkę polewam białym lukrem, a następie czekoladą ostudzoną.
Pomarańczowa babka
Ciasto ucierane mikserem na puszysta masę
Pomarańczowa babka
Pomarańcza starte na tarce i dodane do ciasta skórka
Pomarańczowa babka
do części ciasta dodałam kakao i wymieszałam
Pomarańczowa babka
ciasto jasne i ciemne wyłozone w formie na babkę

Tagi:

czekolada