zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pomarańczowa drożdżówka

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

domowa drożdżówka o pomarańczowej nucie z kruszonką

Pomarańczowa drożdżówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowa drożdżówka

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 szk kandyzowanej skórki pomarańczowej ( użyłam domowej )
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • Kruszonka :
  • 150 g maki pszennej typ 500
  • 75 g masła
  • 75 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa drożdżówka
Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Lekko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Masło w drugim rondelku stopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i skórkę pomarańczową i przemieszać. Następnie wbić jajka, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Następnie wlać masło i wrobić je w ciasto. Ciasto zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Czekając na ciasto składniki kruszonki za pomocą dłoni połączyć i wstawić kruszonkę do lodówki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić. Podłużna foremkę o wymiarach 14 x 32 mierząc od góry wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Kruszonkę wyjąć z lodówki i rozłożyć ja na cieście. Znowu ciasto zakryć ściereczką i zostawić je do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni i piec drożdżówkę 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu drożdżówkę wyjąć z foremki i wystudzić na kratce.
Pomarańczowa drożdżówka
przygotowac ciasto i odstawić je do wyrośnięcia
Pomarańczowa drożdżówka
po wyrośniećiu przerobić je potem włożyc do foremki i posypac kruszonką
Pomarańczowa drożdżówka
po posypaniu kruszonką ciasto zostawić do wyrośniecia
Pomarańczowa drożdżówka
drżdżówke piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni