Sposób przygotowania:
Pomarańczowa szarlotka z pianką
CIASTO: Z pomarańczy ścieramy skórkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je. Gotowe dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dno blaszki. Posypujemy je około 1-2 łyżkami kaszy manny. Nakładamy nadzienie jabłkowo-pomarańczowe, później wykładamy pianę. Całość przykrywamy startą drugą połową ciasta. Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w 180˚C.
NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Tak przygotowane dodajemy do jabłek. Całość smażymy około 15 -20 minut by jabłka zmiękły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto kruche.
PIANA: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy porcjami cukier. Na koniec dokładamy budynie. Mieszamy całość i wykładamy na masę owocową.
NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Tak przygotowane dodajemy do jabłek. Całość smażymy około 15 -20 minut by jabłka zmiękły. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wykładamy na ciasto kruche.
PIANA: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodajemy porcjami cukier. Na koniec dokładamy budynie. Mieszamy całość i wykładamy na masę owocową.
2milutka
czekoladka_m
jaga85
Dziękuję!
jaga85
W takim razie polecam z pomarańczą:)