jb

jb

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pomarańczowe ciasto z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na każdą okazję

Pomarańczowe ciasto z marchewką

Składniki:

Pomarańczowe ciasto z marchewką

 

 

  • krem:
  • 250 g maskarpone, serka lub twarożku mielonego
  • 200 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe ciasto z marchewką
Jaja ubić a cukrem na puszystą masę, wlać olej, chwilkę ubić i i dodać mąkę z proszkiem i solą, utrzeć na jednolitą masę, następnie dodać marchew, bakalie, skórkę i sok pomarańczowy i wszystko wymieszać łyżką.Ciasto wylać do blaszki i piec 35-40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem (bez obiegu 180 st).Wystudzić i przeciąć na 2 blaty. Serek utrzeć z cukrem, dodać sok. Śmietanę ubić na sztywno, obie masy delikatnie połączyć.Połowę kremu wyłożyć na na dolnej części ciasta, przyłożyć drugim plackiem i posmarować resztą kremu.