Sposób przygotowania:
Pomarańczowe gnocci, czywi włoskie kopytka z dyni
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Dynię gotujemy na parze do miękkości i miksujemy blenderem na gładką masę. Do zimnych ziemniaków i dyni dodajemy jajko i mąkę. Do smaku dodajemy: sól, pieprz, gałkę muszkatołowa i paprykę. Wyrabiany ciasto na gładką masę, formujemy z niego kulę, którą kroimy nożem na 4 części. Każdą część rolujemy na posypanej mąką stolnicy aby powstał wałek o średnicy ok 2 cm i ukośnie kroimy nożem aby powstały ładne kopytka. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek do wypłynięcia + około 2 minuty. Podajemy z bazyliowym pesto. Można użyć gotowego lub przygotować je samodzielnie ze świeżej bazylii zmiksowanej z oliwa z oliwek w blenderze. To szybkie i proste danie smakuje o każdej porze roku. Serdecznie polecam! Smacznego! Propozycja podania na załączonym zdjęciu.