marta339

marta339

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pomarańczowe gnocci, czywi włoskie kopytka z dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto nie lubi kopytek? A jeśli dodatkowo mają piękny pomarańczowy kolor i są zanurzone w aromatycznym, bazyliowym pesto. Delicje! Na pewno skuszą niejednego łasucha!

Pomarańczowe gnocci, czywi włoskie kopytka z dyni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomarańczowe gnocci, czywi włoskie kopytka z dyni

 

  • 1/2 kg ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych ziemniaków
  • 1 opakowanie dyni mrożonej HORTEX
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • mielona papryka, gałka muszkatołowa,pęczek świeżej bazylii, oliwa z oliwek lub gotowe bazyliowe pesto.

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe gnocci, czywi włoskie kopytka z dyni
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Dynię gotujemy na parze do miękkości i miksujemy blenderem na gładką masę. Do zimnych ziemniaków i dyni dodajemy jajko i mąkę. Do smaku dodajemy: sól, pieprz, gałkę muszkatołowa i paprykę. Wyrabiany ciasto na gładką masę, formujemy z niego kulę, którą kroimy nożem na 4 części. Każdą część rolujemy na posypanej mąką stolnicy aby powstał wałek o średnicy ok 2 cm i ukośnie kroimy nożem aby powstały ładne kopytka. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oliwy z oliwek do wypłynięcia + około 2 minuty. Podajemy z bazyliowym pesto. Można użyć gotowego lub przygotować je samodzielnie ze świeżej bazylii zmiksowanej z oliwa z oliwek w blenderze. To szybkie i proste danie smakuje o każdej porze roku. Serdecznie polecam! Smacznego! Propozycja podania na załączonym zdjęciu.
Pomarańczowe gnocci, czywi włoskie kopytka z dyni
Dyniowe gnocci