mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pomarańczowo-czekoladowe ciacha

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciacha z maszynki o smaku pomarańczy z nutą czekolady posypane orzeszkami. W sam raz do kawy.

Pomarańczowo-czekoladowe  ciacha Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowo-czekoladowe ciacha

 

  • ½ kg mąki wrocławskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 20 dkg margaryny
  • Szczypta soli
  • Polewa:
  • ½ tabliczki czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • Orzeszki arachidowe drobne

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-czekoladowe ciacha
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli, margarynę, jaja, skórkę pomarańczową. Całość kroję nożem, i zagniatam. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny. Następnie za pomocą specjalnej nakładki wycinam ciastka o rożnych kształtach maszynką do mięsa. Ciastka układam na pergaminie na klaszcze i wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160 stopni. Czekoladę, kroję na mniejsze kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, dolewam mleko. Po ostudzeniu ciastka dekoruję polewą czekoladową i posypuję orzeszkami.
Pomarańczowo-czekoladowe  ciacha
Przesiana mąka margaryna jaja skórka pomarańćzowa
Pomarańczowo-czekoladowe  ciacha
Ciasto zagniecione w misce do odstawienia do lodówki
Pomarańczowo-czekoladowe  ciacha
Ciastka ułozone na pergaminie na blaszcze