Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Mocno kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne jak biszkopt. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :)

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach

CIASTO BIAŁKOWE:

KREM POMARAŃCZOWY:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach

ETAP 1:

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach
Ciasto przelać do formy do pieczenia i wstawić do piekarnika.

Białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i cienkim strumyczkiem wlewać olej.

Dodać przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera, wmieszać suche składniki. Na tym etapie piana znacznie opadnie, ale nie należy się tym przejmować.

Ciasto wylać do formy (∅ 18 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 40 min.

Na wierzchu wyrośnie spękana górka, którą po wystudzeniu ciasta, należy ściąć. Resztę podzielić na cztery krążki.

ETAP 2:

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach
Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym i odrobiną soku.

Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową i zagotować. Gotować ok 2 min na małym ogniu, po czym odstawić do wystudzenia.

Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Sok zagotować jeszcze raz i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się skórki pomarańczowej.

ETAP 3:

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach
Ugotowany krem przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch.

Do soku wlać proszek budyniowy z żółtkami i ugotować gęsty krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 4:

Pomarańczowo - czekoladowy torcik na białkach
Kremem przełożyć ciasto.

Napęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzewając ją delikatnie na ogniu. Zimny serek mascarpone ubić razem ze schłodzoną kremówką. W trakcie ubijania dodawać porcjami zimny krem pomarańczowy, a na końcu wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę.

Gęsty krem podzielić na cztery części i przełożyć nim blaty ciasta. Najlepiej tort przekładać w formie w której piekło się ciasto.

ETAP 5:

Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować.

Zdjąć z ognia i rozpuścić w kakaowej mieszance żelatynę. Polewę przestudzić i polać po wypieku.

Część polewy połączyłam ze ściętymi okruchami ciasta i uformowałam kuleczki. Smacznego :)