Sposób przygotowania:
Czekoladowy torcik
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i jeszcze chwilkę wszystko ubijać. Żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, ostrożnie wymieszać i przełożyć do formy ( 20 cm średnicy)Piec w temp. 180 st około 35-40 min.Krem:Jajka sparzyć i wybić do miski, dodać cukier puder i ubić, następnie dodać mleko i postawić miskę na garnku z gorącą wodą całość ubijać do zgęstnienia pod koniec dodać połamana czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia, zdjąć z garnka i wystudzić. Masło pokroić w kostke i po jednej kosteczce dodawać do wystudzonego kremu z jajek cały czas ucierać dodając masło nie należy się przejmować tym, że w pewnym momencie masa wygląda jak zwarzona bo tak ma być na koniec wszystko się połączy w gładki krem do gotowego kremu bardzo ostrożnie dodać wiśniówkę można ją zastąpić 1 łyżką spirytusu.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki i dokładnie je nasączyć, dolny krążek ciasta ułożyć na talerzu, posmarować połowa dżemu i kremem, następnie przykryć drugim który też posmarować resztą dżemu i częścią kremu, przykryć trzecim krążkiem z ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić.
marietta