Sposób przygotowania:
Pomarańczowo - migdałowe ciasto
Pomarańcze dobrze umyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Z dobrze umytych pomarańczy zetrzeć skórkę. Żółtka oraz 1/2 szklanki cukru utrzeć razem na jednolitą masę. Do zrobionej masy dodać wyciśnięty sok z pomarańcz oraz startą skórkę. Całość dobrze wymieszać. Białka oraz 1/2 szklankę cukru ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę z białek i cukru dodać do zrobionej wcześniej masy. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z mąką oraz z zmielonymi migdałami. Dodać do tego zrobioną masę z jajek i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto dać do formy posmarowanej margaryną lub obłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i posmarować z wierzchu dżemem pomarańczowym. Całość posypać jeszcze dla ozdoby płatkami migdałowymi.