Sposób przygotowania:
Pomarańczowo waniliowe herbatniki
Na stolnicę przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy do nich jajko, żółtko, nasionka wanilii, skórkę z pomarańczy oraz pokrojone w małą kostkę zimne masło. Ze składników szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 4-5 mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Herbatniki pieczemy w temp. 180--190 st przez około 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek oraz tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 4-5 mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Herbatniki pieczemy w temp. 180--190 st przez około 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek oraz tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
misia14
monikaT83
zbysiowa
misia5
Dziękuję:)
misia5
Aromat faktycznie był nieziemski:) Normalnie musiałam pilnować, żeby mi gorących wręcz parzących ciastek z blachy nie ściągali:)
misia5
Zapraszam:)