Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny, lekki i orzeźwiający. Co prawda idealny jest bardziej na lato, ale doskonale się sprawdzi po świątecznych "obżarstwach".

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielem)

Składniki:

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielem)

Spód:

  • 150g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią)
  • odrobina soku z pomarańczy

Masa serowa:

Wierzch:

  • 1 opakowanie kisielu na kubek (użyłam jabłkowego)

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielem)

Spód:

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielem)
Można użyć dowolnego rodzaju ciasteczek.

Ciasteczka z masłem/margaryną zmiksować na jednolitą masę (najlepiej malakserem) i wyłożyć nią dno tortownicy wysłanej papierem pergaminowym. Spód skropić świeżym sokiem z pomarańczy.

Masa serowa:

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielem)
Śmietanka nie musi byc idealnie sztywna.

Żelatynę rozmieszać w odrobinie gorącej wody. Śmietanę ubić na puch, ale niekoniecznie na sztywno. Ser wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i startą skórką pomarańczową. Wszystko razem połączyć ze śmietaną. Do całości dodać ostudzoną żelatynę.
(Najpierw wymieszać ją z 2 łyżkami masy.) Połączone składniki przełożyć na spód z ciastek i wstawić do lodówki.

Wierzch:

Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielem)
Polecam kisiel jabłkowy, ale można użyć dowolnego.

Kisiel przygotować według przepisu z opakowania, tylko zamiast 175 ml wody - użyć 150 ml. Przestygnięty kisiel rozsmarować na stężałej masie twarogowej i ponownie schłodzić w lodówce. Chłodzić do momentu zastygnięcia - minimum 2-3 h. Udekorować według uznania.