Sernik pomarańczowy na ciasteczkowym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę.

Sernik pomarańczowy na ciasteczkowym spodzie

Składniki:

Sernik pomarańczowy na ciasteczkowym spodzie

 

  • 1000 g zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
  • 2 łyżeczki suszonej zmielonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaya)
  • 160 g ciastek
  • 3 łyżeczki kakao
  • 70 g stopionej margaryny

Sposób przygotowania:

Sernik pomarańczowy na ciasteczkowym spodzie
Ciastka mielimy w blenderze razem z margaryna i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spod wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę. Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku. Porada: Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny i zacznie się kruszyć.