Sposób przygotowania:
Pomarańczowy śledzik
Płaty śledziowe odsączyć z oleju i ułożyć w pojemniczku . Wycisnąć sok z połowy pomarańczy i zalać nim śledzie . Pozostawić w marynacie na pół godziny . Wyjąć i pozostawić by odciekły . Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem . Papryczki rozciąć - usunąć pestki i pokroić w drobniutką kostkę . Na każdy filet ułożyć kilka kawałków listków sałaty i kilka kawałeczków papryczki . Zwinąć tak by z filetów sterczały ,, korony " z sałaty .Spiąć wykałaczkami .Udekorować paskami skórki pomarańczowej otartej z dobrze wyparzonej pomarańczy ( dobrze by było mieć paseczki skórki wysmażonej w cukrze - bardzo cienko krojonej ale akurat mi się skończyła ) . Ukroić 4 plastry pomarańczy ( ja to robię tak , ze po przekrojeniu odkrawam z każdej połówki po 2 plastry a resztę wyciskam na sok - wcześniej ocieram trochę skórki do dekoracji ) . Powycinać ozdobnie brzegi plastrów . Ułożyć na nich śledzie .Udekorować natką pietruszki . W innej wersji można śledzie w środku posmarować odrobiną majonezu zmieszanego z pokrojonym miąższem pomarańczy. Śledzie stają się dzięki macerowaniu w soku delikatniejsze .A zestawienie z owocowym smakiem i pieprzem zdecydowanie im służy .
zewa
anemon
Siedlce