mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

pomidorki faszerowane groszkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

świetna potrawa na lekką kolację, może być alternatywą dla sałatek, sezonowo letnia kuchnia:)

pomidorki faszerowane groszkiem

Składniki:

pomidorki faszerowane groszkiem

 

  • 4 duże pomidory
  • por (drobno posiekany- ok dwóch łyżek)
  • puszka zielonego groszku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag szynki
  • 4 łyżki majonezu
  • mała cebula czerwona
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka listków bazylii (plus kilka do przybrania)

Sposób przygotowania:

pomidorki faszerowane groszkiem
Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę, to samo zrobić z szynką, porem, cebulą i bazylią.
Z umytych pomidorów ściąć czubki, następnie pomidorki wydrążyć,posolić wnętrze i pozostawić odwrócone na 15-20 minut. Farsz doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem, połączyć z majonezem.
Faszerować pomidory przygotowaną sałatką. Najlepiej schłodzić przed podaniem,można udekorować bazylią lub kiełkami rzodkiewek.