Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczny dodatek do mięsa i sałatek.

Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie
Umyte pomidorki koktajlowe osuszyć. Ciasno ułożyć w słoikach, dodając pokrojone w plasterki ząbki czosnku, angielskie ziele, liście laurowe, pieprz, cebulę i gorczycę. Wodę z octem, solą i cukrem zagotować. Gorącą zalewą zalać pomidorki, zakręcić wieczka. Słoiki ułożyć na ściereczce w garnku, zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować przez 5-7 minut. Gorące słoiki wyjąć z wody, ułożyć do góry dnem, ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie
Przygotować wszystkie potrzebne składniki
Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie
Pomidorki ułożyć w słoikach razem z przyprawami
Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie
Zalać przygotowana gorącą zalewą założyć wieczka i pasteryzować
Pomidorki koktajlowe w kwaśnej zalewie
Gorące słoiki wyjąć z garnka i ułożyć do góry dnem