Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pomidory nadziewane ryżem oraz mięsem wieprzowym.

Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem

 

  • 10-12 pomidorów
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyzka oliwy
  • 2-3 szklanki rosołku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem
Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Mięso przemleć przez maszynkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na łyżce oliwy i dodać do ryżu. Wymieszać ryż i doprawić do smaku sola i pieprzem, wtedy dodać mięso. Z pomidorów ściąć góre i wydrążyć miąższ, a nastepnie nafaszerować je przygotowana masą. Przykryć pomidorki i ulożyć w garnku, podlać rosołkiem. Dusić pod przykryciem ok. 25 minut, sprawdzając czy mięso jest ugotowane i pomidorki miękkie. Podawać polane sosem lub same (do sosu można dodać wydrążony miąższ).
Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem
Pomidorki wydrążyc łyżeczką, ale najpierw ściąć góre.
Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem
nafaszerować je przygotowana masa i przykryc.
Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem
Na pomidorki nałożyć ścięte wcześniej czapeczki.
Pomidorki nadziewane mięsem i ryżem
dusic je zalane rosołkiem pod przykryciem.

Tagi:

ryż mięso