Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa pomidorowa zawsze smaczna i pełna witamin.

Pomidorowa

Składniki:

Pomidorowa

 

  • 1 duża pierś kurczaka plus
  • 2 szyjki, kilka żołądków i wątróbek
  • 3 duże marchwie
  • 3 łodygi selera
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 puszki sosu pomidorowego 652 g
  • 1 puszka zupy pomidorowej 305 g
  • 1 puszka pieczonych pomidorów 794 g
  • 85 g pasty pomidorowej
  • ostatnie 4 małe pomidorki które rosły z tyłu domu
  • sol, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie w proszku, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Pomidorowa
Mięso umyć i zacząć gotować w dużym garnku, z wyjątkiem wątróbek, zebrać szumowiny. Po ok. 45 minutach dodać marchew, seler i pół cebuli pokrojone grubo oraz drugą połówkę cebuli podsmażoną z boczkiem, dodać też wątróbkę. Następnie po ok. 20 minutach dodać zawartość puszek i gotować razem ok. 10 minut. Podać z osobno ugotowanym makaronem. Miła niespodzianka - nie zwróciłem uwagi, że jeden z tych sosów pomidorowych był w stylu meksykańskim i zupa wyszła lekko pikantna.