jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pomidorowa-lekko ryżowa,lekko sojowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polska pomidorówka z orientalnymi dodatkami.

Pomidorowa-lekko ryżowa,lekko sojowa

Składniki:

Pomidorowa-lekko ryżowa,lekko sojowa

 

  • ok.1/2kg pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1.5 litra bulionu
  • 1 spora cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego chili TaoTao
  • jasny sos sojowy do smaku
  • 1 łyzeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • 100 g makaronu ryżowego ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 1 pomidor i listki (bazylii, szpinaku lub pietruszki) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomidorowa-lekko ryżowa,lekko sojowa
Na rozgrzanym masle zeszklij cebulkę,dodaj paprykę w proszku, suszona bazylię i posiekane pomidory. skrop sosem sojowy i pikantnym sosem chili i duś wszystko około 15 minut.Dodaj gorący bulion warzywny, pastę pomidorową -gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok 5 minut.Dopraw ostatecznie sosem sojowym. Jeśli lubisz gęste zupy - mozesz zrobić zasmażkę. Podawaj w talerzach goracą zupę udekorowaną plasterkiem pomidora, makaronem ryżowym i zielonymi listkami.