Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa z bazylią i curry :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczna zupka pomidorowa dla miłośników egzotyki .

Pomidorowa z bazylią i curry :

Składniki:

Pomidorowa z bazylią i curry :

 

  • ¼ kury ( ok. 75 dag )
  • 25 dag wołowiny rosołowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 1/3 pora
  • 3 liście laurowe ( małe )
  • 4 ziela angielskie
  • magii w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( 10 dag )
  • suszonej bazylii ( + jeżeli jest to 1 łyżka świeżej do posypania – jak nie to natka pietruszki )
  • curry do smaku
  • 1 litr wody
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z bazylią i curry :
Mięso z kury , wołowinę , warzywa , przyprawy zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać przecier pomidorowy, bazylię . Zagotować .Doprawić maggi , curry i szczyptą cukru .
Posypywać usiekaną świeżą bazylią lub natka pietruszki .

Ja podałam z bawarskimi kluseczkami Spatzle ( kupiłam gotowe )

Mięso obrać od kości i zamrozić na pierogi lub krokiety . Z marchewki , pietruszki i selera zrobić sałatkę po dodaniu pozostałych składników .Lub zrobić z tego mięsa i warzyw po dodaniu upieczonego boczku i usmażonej wątróbki pasztet drobiowy .