Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pomidorowa z ryżem na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniale rozgrzewająca i sycąca zupka

Pomidorowa z ryżem na rosole Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowa z ryżem na rosole

 

  • 2 l rosołu (ten przypadkiem z niedzieli został ;))
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3/4 szkl ryżu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z ryżem na rosole
Do garnka wlewamy rosół i wstawiamy do zagotowania. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Dodajemy do gotującego się rosołku. Ryż płukamy pod bieżącą wodą i dodajemy do gotującej się zupki. Całość gotujemy ok 15-20 min, do momentu, aż ryż będzie gotowy. Przecier pomidorowy mieszamy z 1/2 szkl zimnej wody i rozmieszany wlewamy do rosołu. Śmietanę hartujemy gorącą zupką i dolewamy do całości, mieszając, żeby się nie zważyła.Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupkę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pomidorowa z ryżem na rosole
Do gotującego się rosołu dodajemy ryż, gotujemy, aż będzie gotowy

Tagi:

ryż pomidory