Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Z reguły po ugotowaniu wywaru na pomidorówkę wyciągam włoszczyznę z garnka . Dziś włoszczyznę zmiksowałam - wyszła pyszna zupa krem.

Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną

 

  • 1/2 kg porcji rosołowej ( 1 korpus )
  • kawałek selera
  • 2 małe pietruszki
  • 3 marchewki
  • kawałek białej części pora
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku ( lub mrożone liście )
  • 10 dag ( ok. ) koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do zup ( ulubiona - ja dałam kostkę bulionową Knorra )
  • szczypta cukru
  • szczypta białego pieprzu grubo mielonego
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną
Porcję rosołową umyć i pokroić na mniejsze kawałki tak by spokojnie można ją było zakryć litrem wody . Włoszczyznę obrać - umyć i włożyć do garnka razem z porcją rosołową , zielem angielskim , liściem laurowym , lubczykiem , przyprawą do zupy . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godziny .Wyjąć porcje rosołową i warzywa . Wywar zmiksować z marchewką , pietruszką i selerem (por odrzucić). Dodać koncentrat pomidorowy .Zagotować . Doprawić do smaku przyprawą do zupy ( maggi ) , cukrem i białym pieprzem . Podawać z grzankami , drobnym makaronem , ryżem , lanymi kluseczkami do wyboru. Śmietankę dodaję na talerzu . Oczywiście dobrze jest posypać zieleniną .
Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną
Przygotować wszystkie potrzebne składniki tak by ułatwic sobie pracę
Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną
Umyć korpus i oczyszczone warzywa -zalać wodą , dodać przyprawy i gotować
Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną
Wyjąć mięso i warzywa - usunąć por . Resztę warzyw zmiksować z wywarem
Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną
Dołożyć koncentrat pomidorowy .Doprawić pieprzem , przyprawą do zup , szczyptą cukru