Sposób przygotowania:
Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną
Porcję rosołową umyć i pokroić na mniejsze kawałki tak by spokojnie można ją było zakryć litrem wody . Włoszczyznę obrać - umyć i włożyć do garnka razem z porcją rosołową , zielem angielskim , liściem laurowym , lubczykiem , przyprawą do zupy . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godziny .Wyjąć porcje rosołową i warzywa . Wywar zmiksować z marchewką , pietruszką i selerem (por odrzucić). Dodać koncentrat pomidorowy .Zagotować . Doprawić do smaku przyprawą do zupy ( maggi ) , cukrem i białym pieprzem . Podawać z grzankami , drobnym makaronem , ryżem , lanymi kluseczkami do wyboru. Śmietankę dodaję na talerzu . Oczywiście dobrze jest posypać zieleniną .
dża