Sposób przygotowania:
Pomidorowe bułki z patelni
W wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki. Uzyskany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie do miski odmierzamy pozostałą mąkę, koncentrat, olej, sól, bazylię. Do przygotowanych składników wlewamy rozczyn. Całość mieszamy, ewentualnie dodając jeszcze odrobinę wody (wszystko zależy od rodzaju, wilgotności koncentratu). Ciasto zagniatamy około 10-15 minut. Gotowe przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Toczymy wałek i dzielimy go na ok 12 części. Z każdej części w dłoniach formujemy podłużne bułeczki. Bułeczki pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia, po czym układamy je po 3 na patelnie grillową ( u mnie tyle się mieściło). Patelnie przykrywamy pokrywką i „smażymy, pieczemy” bułeczki (bez tłuszczu) na najmniejszym ogniu po ok 7 minut z każdej strony. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Nakładamy kolejne porcje!
sylwiaczek202
Magdalena88
misia5
Marika-
reanja