edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pomidorówka inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z makaronem i chrupiącą kukurydzą

Pomidorówka inaczej

Składniki:

Pomidorówka inaczej

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 litry ulubionego bulionu
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • słoiczek 30% koncentratu pomidorowego (200 g)
  • pieprz, sól, papryka słodka, cukier
  • siekana natka lub listki bazylii do posypania

Sposób przygotowania:

Pomidorówka inaczej
Warzywa, obrać, umyć. Marchewki, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobniutko pokroić. W garnku rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na nim przygotowane warzywa. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać gorącym bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie (czyli bardzo szybko) dodać osączoną z zalewy kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku pozostałymi przyprawami według uznania (ja dałam płaską łyżeczkę cukru, łyżeczkę słodkiej papryki, po szczypcie soli i pieprzu). Całość razem zagotować.
Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem typu np. kolanka, posypaną natką pietruszki albo świeżą bazylią.

Tagi:

pomidory