BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Pomidorówka z bazylią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszna pomidorowa ugotowana trochę inaczej, bo z dodatkiem bazylii. Smakuje wyśmienicie, a dodanie pomidorów rozdrobnionych czyli (Passata di pomodoro Rustica) w zamian koncentratu pomidorowego wzbogaciła smak pomidorówki o 100 %.

Pomidorówka z bazylią

Składniki:

Pomidorówka z bazylią

 

  • Woda zimna około 2,5 litra,
  • Skrzydełka 5 szt,
  • Mieso rosołowe indycze 400 g,
  • Szponder kawałek,
  • Marchewka 1 większa,
  • Pietruszka 1 szt,
  • Seler 1/4 szt,
  • Natka pietruszki 3 gałązki,
  • Lubczyk 2 gałązki,
  • Przyprawa uniwersalna do smaku,
  • Sól,pieprz do smaku,
  • Bazylia 1,5 łyżeczki,
  • Rozdrobione pomidory (Passata di pomodoro Rustica )
  • Śmietana według uznania,

 

  • Dodatkowo;
  • makaron nitki,

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z bazylią
Mieso dokładnie opłukać włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Zebrać szumowiny wytworzone podczas gotowania, dodać soli. Gotować na małym ogniu 20 minut, dodać obraną i opłukaną włoszczyznę. Pietruszkę zieloną razem z lubczykiem opłukać i wrzucić do gotującego sie mięsa. Gotować aż warzywa i mięso będą miękkie.

Następnie wyjąc jarzynę , zieleninę oraz mięso.

Marchewkę skroić w kostkę i włożyć z powrotem do garnka, mięso obrać pokroić i dodać do zupy.

Dodać rozdrobnione pomidory i zagotować.

Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą uniwersalną. Dodać suszoną bazylie.

Żupę zabielić śmietaną w wcześniej zahartowaną gorącą zupą .

Ponownie zagotować.

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

Na talerz nałożyć makaronu i zalać pomidorówką z bazylią.

Ozdobić kawałkiem mięsa oraz natką pietruszki