thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Pomidorówka z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

MMM... smak dzieciństwa - pomidorówka z lanymi kluskami

Pomidorówka z lanymi kluskami

Składniki:

Pomidorówka z lanymi kluskami

 

  • kawałek kości wieprzowej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kostki bulionowe
  • pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • biała kiełbasa lub ulubione parówki
  • LANE KLUSKI:
  • 1 jajo
  • 1 szklanka maki
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z lanymi kluskami
Do garnka włożyć opłukane mięso, dodać listki laurowe, ziele angielskie, zalać 1.5 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać pokrojone: marchew i pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę oraz ząbek czosnku i kostki bulionowe. Warzywa gotować do miękkości. W garnku zagotować osoloną wodę na kluski. Wymieszać jajo z mąką, wodą i solą. Ciasto wkładać do wrzątku za pomocą łyżki. Gotować 2-3 minutki od wypłynięcia. Odcedzić na sicie - przelać zimną wodą. Do zupy dodać koncentrat oraz kiełbasę lub parówki, gotować kilka minut. Zupę zabielić śmietaną i mąką - w 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę, wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy - można przez sitko. Wymieszać. Kluski rozdzielić na talerze, zalać gorącą zupą z dodatkiem warzyw i kiełbaski. Posypać natką. My jako dzieci mówiliśmy na te zupę - pomidorówka z kluskami - chmurkami. Zawsze gdy był wybór makaron, ryż czy kluski - to były kluski chmurki:) Jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Czasem zamiast kiełbaski czy parówek były gotowane pulpeciki. Mama robiła chyba ze śmietanką łowicką, jak do kawy.