Sposób przygotowania:
Pomidorówka z lanymi kluskami
Do garnka włożyć opłukane mięso, dodać listki laurowe, ziele angielskie, zalać 1.5 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać pokrojone: marchew i pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę oraz ząbek czosnku i kostki bulionowe. Warzywa gotować do miękkości. W garnku zagotować osoloną wodę na kluski. Wymieszać jajo z mąką, wodą i solą. Ciasto wkładać do wrzątku za pomocą łyżki. Gotować 2-3 minutki od wypłynięcia. Odcedzić na sicie - przelać zimną wodą. Do zupy dodać koncentrat oraz kiełbasę lub parówki, gotować kilka minut. Zupę zabielić śmietaną i mąką - w 1/2 szklanki zimnej wody rozrobić dokładnie mąkę, wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy - można przez sitko. Wymieszać. Kluski rozdzielić na talerze, zalać gorącą zupą z dodatkiem warzyw i kiełbaski. Posypać natką. My jako dzieci mówiliśmy na te zupę - pomidorówka z kluskami - chmurkami. Zawsze gdy był wybór makaron, ryż czy kluski - to były kluski chmurki:) Jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Czasem zamiast kiełbaski czy parówek były gotowane pulpeciki. Mama robiła chyba ze śmietanką łowicką, jak do kawy.