Sposób przygotowania:
Pomidorówka z serowymi kluseczkami
Do gotowego wywaru dodajemy koncentrat lub parzymy pomidory , ściągamy skórkę , kroimy i w rondelku rozgotowujemy . Następnie przeciskamy przez sitko , dajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, Podprawiamy śmietaną roztrzepaną z lyżeczką mąki.
Do twarogu dobrze odciśniętego dodajemy żółtko , łyzeczkę mąki ziemniaczanej ,łyzeczke mąki pszennej , pokrojone drobniutko bazylię i pietruszkę i trochę soli. Dokładnie wyrabiamy masę.Przy pomocy dwóch łyzeczek do herbaty formujemy owalne kluseczki , wrzucamy na wrzątek , gotujemy po wypłynięciu na wierzch ok . minuty . Wyjmujemy , ukladamy na talerze zalewamy zupą ,dekorujemy listkiem bazylii ewentualnie kleksami smietany.
Do twarogu dobrze odciśniętego dodajemy żółtko , łyzeczkę mąki ziemniaczanej ,łyzeczke mąki pszennej , pokrojone drobniutko bazylię i pietruszkę i trochę soli. Dokładnie wyrabiamy masę.Przy pomocy dwóch łyzeczek do herbaty formujemy owalne kluseczki , wrzucamy na wrzątek , gotujemy po wypłynięciu na wierzch ok . minuty . Wyjmujemy , ukladamy na talerze zalewamy zupą ,dekorujemy listkiem bazylii ewentualnie kleksami smietany.
nikogo
margolata
smaki12
jovi
Natala1210
iwi69
caroline1983
misia53
Kluseczki są naprawdę smaczne tylko można troszkę więcej mąki dosypać jak za lużne ciasto i drobniej niż ja zrobiłam pokroić zieleninkę. Teraz spróbuję z rosołem , myślę ,że będzie pasować.
msewka
luna
eli_555
Jojo