Sposób przygotowania:
Pomidorowy śledź
Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier i podgrzewamy całość do jego rozpuszczenia. Intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy do całości przecier pomidorowy oraz wodę. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotujemy by sos zgęstniał. Pod koniec dodajemy ocet. Ryby: Między czasie przygotowujemy ryby. Wypatroszone, umyte i osuszone śledzie oprószamy świeżo mieloną solą morską, czarnym pieprzem i cytrynowym pieprzem. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.Usmażone śledzie przekładamy do zamykanego naczynia i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Całość zamykamy, pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie przejdą aromatem pomidorów i przypraw, a drobne ości zmiękną pod wpływem kwaśnego sosu.