jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowy śledź

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Tak przygotowane śledzie polecam podać na stole Bożonarodzeniowym. Ponieważ w tym okresie jemy więcej ryb warto tym razem wypróbować nowy przepis!

Pomidorowy śledź Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowy śledź

 

  • Składniki:
  • 6 sztuk surowego śledzia (około 650 gram),
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
  • ¾ litra przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • ziele angielskie- 8 sztuk,
  • liście laurowy -7-8 sztuk,
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • olej do zrumienienia cebuli (ok 3 łyżki),
  • 7-8 łyżek octu winnego,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku,
  • cytrynowy pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • mąka do panierki,
  • olej do smażenia ryb

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowy śledź
Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier i podgrzewamy całość do jego rozpuszczenia. Intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy do całości przecier pomidorowy oraz wodę. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotujemy by sos zgęstniał. Pod koniec dodajemy ocet. Ryby: Między czasie przygotowujemy ryby. Wypatroszone, umyte i osuszone śledzie oprószamy świeżo mieloną solą morską, czarnym pieprzem i cytrynowym pieprzem. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.Usmażone śledzie przekładamy do zamykanego naczynia i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Całość zamykamy, pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie przejdą aromatem pomidorów i przypraw, a drobne ości zmiękną pod wpływem kwaśnego sosu.
Pomidorowy śledź
Ryby myjemy i osuszamy. Rozkładamy na deseczce i przyprawiamy
Pomidorowy śledź
Cebulę przysmażamy. zalewamy przecierem. dodajemy przyprawy i gotujemy sos
Pomidorowy śledź
Ryby obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron
Pomidorowy śledź
Gorącym sosem zalewamy usmażone ryby. odstawiamy na 2-3 dni