Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Śledź Sułtana :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupełnie inny śledź . Z bakaliami . Przepis powstał na zamówienie mojej Mamy , która gdzieś jadła coś podobnego - poeksperymentowałam.

Śledź Sułtana :

Składniki:

Śledź Sułtana :

 

  • 4 płaty śledzia w oliwie
  • 1/3 szklanki cebulki od śledzia ( z oliwy )
  • ½ szklanki rodzynek Sułtanek
  • ¼ szklanki pokrojonych w paseczki śliwek kalifornijskich
  • ¼ szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy słonecznikowej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 kostka bulionu rybnego Knorra
  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Śledź Sułtana :
Śledzia pokroić w wąskie paseczki . Cebulę usiekać drobno .Na patelni rozgrzać oliwę . Wrzucić na nią na moment bakalie. Wlać wodę , dodać cebulę . Gotować 5 minut . Dodać przecier pomidorowy i przyprawy . Gotować jeszcze 5 minut . Zostawić sos żeby ostygł . Chłodnym zalać śledzie . Wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny .