PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Pomidory faszerowane jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli znudziły Ci się na Wielkanoc jajka faszerowane, czas nafaszerować pomidory jajkiem :-) Najlepiej wybrać nieduże polskie malinówki.

Pomidory faszerowane jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidory faszerowane jajkiem

 

  • 3 pomidory malinówki polskie
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane jajkiem
Jajka gotujemy na twardo. Po przestygnięciu obieramy je, przekrawamy na 4 części wrzucamy do miseczki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i musztardę, a następnie ugniatamy widelcem na pastę. Małe kawałki jajka powinny być widoczne. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pasty. Z pomidorów odcinamy górną 1/4 część (dekielek) i wydrążamy środek z większej części. Do środka nakładamy odrobinę startego żółtego sera, doprawiamy delikatnie czosnkiem granulowanym i nakładamy pastę jajeczną. Na koniec pomidorki przykrywamy dekielkiem z ogonkiem.
Pomidory faszerowane jajkiem
Etap 1 Składniki pasty jajecznej do nadziewania pomidorów
Pomidory faszerowane jajkiem
Etap 2 Kawałki jajka powinny być widoczne
Pomidory faszerowane jajkiem
Etap 3 Na dnie ukrywamy odrobinę żółtego sera