dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pomidory faszerowane mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomidory faszerowane mięsem mielonym, cebulą i ryżem. Zapiekane z serem żółtym. Bardzo smaczna kolacja.

Pomidory faszerowane mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory faszerowane mięsem i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
Pomidory myjemy i osuszamy. Ścinamy wierzchy. Przy pomocy łyżeczki wyjmujemy cały miąższ pomidorowy. Do środka pomidorów wsypujemy odrobinę soli i odstawiamy do góry dnem aby sok swobodnie odpłynął. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy ryż i miąższ pomidorowy. Doprawiamy do smaku i smażymy aż nadmiar wody odparuje. Nadzieniem faszerujemy pomidory. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
Pomidory ścinamy i delikatnie wydroązamy miąższ.
Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
Obraną cebulę siekamy i przesmażamy na oliwie.
Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
MIęso smażymy z cebulą, ryżem i miąższem pomidorowym.
Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
Pomidory posypujemy żółtym serem i zapiekamy.