Sposób przygotowania:
Pomidory z farszem z boczku
Pomidory umyć, osuszyć i odkroić spody, następnie wydrążyć środki, a wydrążone wnętrza oprószyć solą. Obrać i opłukać cebulę, następnie posiekać i posolić. Boczek oczyścić i pokroić w pręciki. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę i boczek, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać trochę bułki tartej, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Jajka wylać do miseczki i ubić trzepaczką jak na omlet, po czym zmieszać ze szczypiorkiem , bułką tartą, cebulą i boczkiem. Wnętrza pomidorów dokładnie napełnić nadzieniem, ucisnąć łyżeczką i ułożyć na żaroodpornym talerzu wysmarowanym oliwą. Powierzchnię pomidorów nasmarować oliwą, posypać bułką tartą, wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec. Pozostałą z wydrążenia pomidorów miazgę udusić z dodatkiem łyżki oliwy. Miazgą polewamy pomidory w końcu zapiekania. Po wyjęciu z piekarnika posypać pietruszką i szczypiorkiem dla dekoracji.
Podawać jako przystawkę.
Podawać jako przystawkę.