beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pomidory z  farszem z  boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pomidory z  farszem z  boczku

Składniki:

Pomidory z  farszem z  boczku

 

  • pół kilo pomidorów równej wielkości,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 20 dag cebuli,
  • 1  posiekany szczypiorek,
  • szklanka bułki tartej,
  • jajka,
  • natka zielonej pietruszki,
  • 3  łyżki oliwy z  oliwek,
  • 3  łyżki smalcu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory z  farszem z  boczku
Pomidory umyć, osuszyć i  odkroić spody, następnie wydrążyć środki, a  wydrążone wnętrza oprószyć solą. Obrać i  opłukać cebulę, następnie posiekać i  posolić. Boczek oczyścić i  pokroić w  pręciki. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę i  boczek, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do lekkiego zarumienienia. Następnie dodać trochę bułki tartej, wymieszać, przyprawić solą i  pieprzem. Jajka wylać do miseczki i  ubić trzepaczką jak na omlet, po czym zmieszać ze szczypiorkiem , bułką tartą, cebulą i  boczkiem. Wnętrza pomidorów dokładnie napełnić nadzieniem, ucisnąć łyżeczką i  ułożyć na żaroodpornym talerzu wysmarowanym oliwą. Powierzchnię pomidorów nasmarować oliwą, posypać bułką tartą, wstawić do rozgrzanego piekarnika i  zapiec. Pozostałą z  wydrążenia pomidorów miazgę udusić z  dodatkiem łyżki oliwy. Miazgą polewamy pomidory w  końcu zapiekania. Po wyjęciu z  piekarnika posypać pietruszką i  szczypiorkiem dla dekoracji.
Podawać jako przystawkę.

Tagi:

jajko tarta jajka