iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ponczowane ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste ciasto ucierane mega cytrynowe. Ciasto z dodatkiem soku z cytryny i skórki cytryny. Do tego ciasto mocno naponczowane sokiem z cytryny i likierem cytrynowym .

Ponczowane ciasto cytrynowe

Składniki:

Ponczowane ciasto cytrynowe

 

 

  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego

 

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • poncz

 

  • 40 ml likieru cytrynowego

 

 

  • cukier puder 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Ponczowane ciasto cytrynowe
Płatki migdałów prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Skórkę z sparzonej cytryny ścieramy na tarce. Resztę cytryny wyciskamy. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy dalej. Następnie dodajemy jogurt -miksujemy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania dodajemy mąkę z proszkiem sok z cytryny i skórkę cytryny. Miksujemy. Przekładamy ciasto do foremki . Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Jak ciasto lekko przestygnie polewamy je ponczem. Jak ciasto będzie zimne, polewamy je lukrem i ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów. 

Tagi:

jajko jajka