marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ponczowe donuty z kremem ajerkoniakowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ponczowe donuty z kremem ajerkoniakowym.

Ponczowe donuty z kremem ajerkoniakowym

Składniki:

Ponczowe donuty z kremem ajerkoniakowym

 

  • Ciasto:
  • 200 g.mąki pszennej,tortowej,
  • 100 g.masła,
  • 4 jajka lub żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/4 szklaneczki ponczu,
  • torebka cukru waniliowego,
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • margaryna "Palma" do smażenia.
  • Krem:
  • 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego w proszku,
  • 1-2 szklanki mleka"Łaciatego"3,2%,
  • 2-3 łyżeczek żelatyny,jeśli nie widnieje w składzie kremu,
  • 80 ml.wody.

Sposób przygotowania:

Ponczowe donuty z kremem ajerkoniakowym
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siekać z masłem na wiórki, zsunąć na środek, zrobić dołek wbić żółtka najlepiej oddzielone od białek, dodać cukru waniliowego,śmietankę,poncz i wyrabiać rękoma,a potem zagnieść na gładkie ciasto.Rozwałkować niezbyt grubo na 3-4 cm. i wykrawać kółka szklanką dużą i kieliszkiem.Na patelnię dać całą margarynę,aby się rozpuściła,potem zwiększyć gaz i jak tłuszcz zacznie pryskać,wkładać łopatką kuchenną pączki na patelnię.Smażyć kilka minut z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wyjąć i osączyć z tłuszczu ciastka na ręczniku papierowym leżącym na talerzach płaskich.Sporządzić krem wg.przepisu na odwrocie opakowania,tj.rozpuścić krem w proszku w rondelku z mlekiem,mieszając ciągle,pilnując aby mleko nie uciekło.Zestawić,wystudzić na parapecie przy oknie. Gotowym kremem nadziewać dziurki donutek przez szprycę lub tutkę z brystolu.Podawać od razu po wykonaniu.