Sposób przygotowania:
Ponczowe donuty z kremem ajerkoniakowym
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, siekać z masłem na wiórki, zsunąć na środek, zrobić dołek wbić żółtka najlepiej oddzielone od białek, dodać cukru waniliowego,śmietankę,poncz i wyrabiać rękoma,a potem zagnieść na gładkie ciasto.Rozwałkować niezbyt grubo na 3-4 cm. i wykrawać kółka szklanką dużą i kieliszkiem.Na patelnię dać całą margarynę,aby się rozpuściła,potem zwiększyć gaz i jak tłuszcz zacznie pryskać,wkładać łopatką kuchenną pączki na patelnię.Smażyć kilka minut z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wyjąć i osączyć z tłuszczu ciastka na ręczniku papierowym leżącym na talerzach płaskich.Sporządzić krem wg.przepisu na odwrocie opakowania,tj.rozpuścić krem w proszku w rondelku z mlekiem,mieszając ciągle,pilnując aby mleko nie uciekło.Zestawić,wystudzić na parapecie przy oknie. Gotowym kremem nadziewać dziurki donutek przez szprycę lub tutkę z brystolu.Podawać od razu po wykonaniu.
Marika_1961
marietta