dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Poniedziałkowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczne danie - poniedziałkowe, bo z resztek niedzielnego rosołu:)

Poniedziałkowe naleśniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Poniedziałkowe naleśniki

 

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • ok. 2 szklanek wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • + do smażenia 1-2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • Porcja mięsa z ugotowanego rosołu – tu : ½ kurczaka i kawałek wołowiny
  • 1 cebula
  • 15 dag mozzarelli
  • 1 pomidor
  • kilka oliwek zielonych
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki czerwonej czubrycy
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • sól, pieprz prosto z młynka

Sposób przygotowania:

Poniedziałkowe naleśniki
Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, dodaję jajko, olej i 1 szklankę wody, miksuję. Ciągle mieszając, stopniowo dodaję wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, tzn. płynnej śmietany. Odstawiam na 10 minut. Olej przeznaczony do smażenia wylewam na spodek, maczam w nim ręcznik kuchenny i smaruję patelnię, czynność powtarzam przy każdym kolejnym naleśniku. Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta naleśnikowego, rozprowadzam cienko po dnie i smażę do momentu ścięcia ciasta Następnie odwracam naleśnik i dopiekam przez kilka sekund drugą stronę. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 naleśników o średnicy 25 cm, to o wiele więcej niż potrzeba, ale resztę łatwo zagospodarować na deser/kolację z serkiem, konfiturą czy z czym tam kto lubi... Cebulę kroję w pióra. Mięso oddzielam od kości i rozrywam na zjadliwe kawałki. Pomidora kroję na ósemki, a ser w słupki. Oliwki osączam z zalewy. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodaję mięso, podsmażam. Następnie dodaję pomidora, całość posypuję tymiankiem, czubrycą, solą i pieprzem. Po chwili dorzucam mozzarellę, całość smażę potrząsając patelnią przez 3 minuty. Wykładam farsz na połowę naleśnika, dodaję kilka oliwek i przykrywam drugą połową.
Poniedziałkowe naleśniki
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodaję mięso, podsmażam
Poniedziałkowe naleśniki
Następnie dodaję pomidora, całość posypuję tymiankiem, czubrycą, solą i pieprzem
Poniedziałkowe naleśniki
dorzucam mozzarellę, całość smażę potrząsając patelnią przez 3 minuty