Sposób przygotowania:
Poniedziałkowe naleśniki
Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, dodaję jajko, olej i 1 szklankę wody, miksuję. Ciągle mieszając, stopniowo dodaję wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, tzn. płynnej śmietany. Odstawiam na 10 minut. Olej przeznaczony do smażenia wylewam na spodek, maczam w nim ręcznik kuchenny i smaruję patelnię, czynność powtarzam przy każdym kolejnym naleśniku. Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta naleśnikowego, rozprowadzam cienko po dnie i smażę do momentu ścięcia ciasta Następnie odwracam naleśnik i dopiekam przez kilka sekund drugą stronę. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 naleśników o średnicy 25 cm, to o wiele więcej niż potrzeba, ale resztę łatwo zagospodarować na deser/kolację z serkiem, konfiturą czy z czym tam kto lubi... Cebulę kroję w pióra. Mięso oddzielam od kości i rozrywam na zjadliwe kawałki. Pomidora kroję na ósemki, a ser w słupki. Oliwki osączam z zalewy. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodaję mięso, podsmażam. Następnie dodaję pomidora, całość posypuję tymiankiem, czubrycą, solą i pieprzem. Po chwili dorzucam mozzarellę, całość smażę potrząsając patelnią przez 3 minuty. Wykładam farsz na połowę naleśnika, dodaję kilka oliwek i przykrywam drugą połową.