iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto cytrynowo-makowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu z bardzo przyjemną nutą cytrusów oraz makiem jest pyszne i idealnie sprawdzi się podczas słodkiego podwieczorku.

Ciasto cytrynowo-makowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cytrynowo-makowe

ciasto:

lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok cytrynowy

dodatkowo:

  • kandyzowana skórka cytrusów

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo-makowe
Mąkę przesiewamy i mieszamy na sucho z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz suchym makiem. Miękką margarynę ( dobrą) utrzeć z cukrem na krem, kiedy krem jest puszysty dodajemy do niego cały czas ucierając po jednym całym jajku na zmianę z suchymi składnikami oraz mlekiem i sokiem cytrynowym na koniec do ciasta dodajemy skórkę z cytryny. 

Okrągła formę z kominkiem ( 25 cm średnicy) smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartę, następnie przekładamy całe ciasto.

Pieczemy w temp. 180 st około 50 minut do momentu suchego patyczka. 

Cukier puder ucieramy z dodatkiem niewielkiej ilości wód i sokiem cytrynowym na gładki i dość gęsty lukier. 

Przygotowanym lukrem polewamy wystudzone i wyjęte z formy ciasto, wierzch posypujemy skórkami i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto cytrynowo-makowe

Tagi:

ciasto babka