Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowo-makowe
Mąkę przesiewamy i mieszamy na sucho z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz suchym makiem. Miękką margarynę ( dobrą) utrzeć z cukrem na krem, kiedy krem jest puszysty dodajemy do niego cały czas ucierając po jednym całym jajku na zmianę z suchymi składnikami oraz mlekiem i sokiem cytrynowym na koniec do ciasta dodajemy skórkę z cytryny.
Okrągła formę z kominkiem ( 25 cm średnicy) smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartę, następnie przekładamy całe ciasto.
Pieczemy w temp. 180 st około 50 minut do momentu suchego patyczka.
Cukier puder ucieramy z dodatkiem niewielkiej ilości wód i sokiem cytrynowym na gładki i dość gęsty lukier.
Przygotowanym lukrem polewamy wystudzone i wyjęte z formy ciasto, wierzch posypujemy skórkami i odstawiamy do zastygnięcia.
Okrągła formę z kominkiem ( 25 cm średnicy) smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartę, następnie przekładamy całe ciasto.
Pieczemy w temp. 180 st około 50 minut do momentu suchego patyczka.
Cukier puder ucieramy z dodatkiem niewielkiej ilości wód i sokiem cytrynowym na gładki i dość gęsty lukier.
Przygotowanym lukrem polewamy wystudzone i wyjęte z formy ciasto, wierzch posypujemy skórkami i odstawiamy do zastygnięcia.
SylaUla
cherry
zbysiowa
iziona
Mam nadzieję, że będzie smakować :)
iziona