Sposób przygotowania:
Poranny chlebek KAWOSZEK
Z 0,5 szklanki letniej wody, drożdży, cukru oraz 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie , dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Między czasie jedną kopiatą łyżeczkę kawy zalewamy 1 szklanką przegotowanej wody. Zaparzoną kawę odcedzamy z fusów i studzimy, by była letnia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz 2 łyżki kawy mielonej. Mieszamy składniki. Następnie wlewamy przestudzoną kawę oraz przygotowany rozczyn. Z składników znajdujących się w misce zagniatany ciasto (ok 15 minut). Tak przygotowane pozostawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatany, by pozbyć się powietrza. Odpowietrzone wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość pozostawiamy na około 15-20 minut, by chleb podrósł. Gotowy pieczemy 60 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia można go przykryć folią jeśli zbyt szybko nabiera rumianego koloru. Upieczony studzimy na kratce.