kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Porkolt wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Trudność nie polega na wykonaniu ale na znalezieniu tej małej ostrej papryczki zwanej czuszką :(

Porkolt wieprzowy

Składniki:

Porkolt wieprzowy

 

  • 1 kg wieprzowiny-np łopatki
  • 10 dkg wędzonej słoniny
  • 5 dkg smalcu
  • 25 dkg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zielona papryka
  • zielony pomidor
  • szczypta kminku
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • sól
  • 1 ostra papryka czuszka

Sposób przygotowania:

Porkolt wieprzowy
Mięso kroimy w kostkę wielkości 2 cm.Słoninkę kroimy w kosteczkę i wytapiamy z niej tłuszcz.Skwarki wyjmujemy a do tłuszczu dodajemy smalec i rumienimy na nim posiekana cebulę.Dodajemy przeciśnięty czosnek,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku,podlewamy lekko wodą i mieszamy.Gotujemy póki nie odparuje woda.Wtedy wrzucamy mięso.Solimy.Wsypujemy kminek.Przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając.Robimy to na małym ogniu aby się nie przypaliło.Kiedy cała woda zniknie a mięsko zacznie skwierczeć w tłuszczu znów wlewamy troszeczkę wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę oraz pomidora.Podajemy gorące.Przed podaniem posypujemy papryką w proszku oraz posiekaną drobniutko papryczką czuszką.Smacznego!