Sposób przygotowania:
Porosołowy pasztecik gotowany na parze
Osuszyć wątróbki. Posolić i posypać pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.
Obrać mięso ze skórek, chrząstek i usunąć kości. Rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię do wątróbek i chwilę smażyć.
Zmiksować na gładko dodając roztopione masło.
Wymieszać z roztrzepanym jajkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i maggi.
Masę wyłożyć na folię spożywczą. Poruszając folią uformować baton. Ściśle zawiązać końcówki.
Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze. Gotować 20 minut.
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Chłodne wsadzić do lodówki i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na noc) by dobrze zastygł.
Odwinąć z folii - kroić w plastry- podawać z piklami , sosem tatarskim.
* Mięsa po zmieleniu ( razem z wątróbką ) powinno być ok. 1 - 1,5 szklanki.
Obrać mięso ze skórek, chrząstek i usunąć kości. Rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię do wątróbek i chwilę smażyć.
Zmiksować na gładko dodając roztopione masło.
Wymieszać z roztrzepanym jajkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i maggi.
Masę wyłożyć na folię spożywczą. Poruszając folią uformować baton. Ściśle zawiązać końcówki.
Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze. Gotować 20 minut.
Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Chłodne wsadzić do lodówki i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na noc) by dobrze zastygł.
Odwinąć z folii - kroić w plastry- podawać z piklami , sosem tatarskim.
* Mięsa po zmieleniu ( razem z wątróbką ) powinno być ok. 1 - 1,5 szklanki.
eli_555
Szeptucha