Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Porosołowy pasztecik gotowany na parze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Z reguły pasztet piekłam. Tyle , że ostatnio staje się to po prostu nie racjonalne .Teraz pasztety gotuję- zapiekam lub piekę

Porosołowy pasztecik gotowany na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porosołowy pasztecik gotowany na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Porosołowy pasztecik gotowany na parze
Osuszyć wątróbki. Posolić i posypać pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.

Obrać mięso ze skórek, chrząstek i usunąć kości. Rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię do wątróbek i chwilę smażyć.

Zmiksować na gładko dodając roztopione masło.

Wymieszać z roztrzepanym jajkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i maggi.

Masę wyłożyć na folię spożywczą. Poruszając folią uformować baton. Ściśle zawiązać końcówki.

Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze. Gotować 20 minut.

Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Chłodne wsadzić do lodówki i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na noc) by dobrze zastygł.

Odwinąć z folii - kroić w plastry- podawać z piklami , sosem tatarskim.



* Mięsa po zmieleniu ( razem z wątróbką ) powinno być ok. 1 - 1,5 szklanki.
Porosołowy pasztecik gotowany na parze
Wątróbki-mięso podsmażyć na maśle na rumiano
Porosołowy pasztecik gotowany na parze
Do zmielonego farszu dodać jajko i przyprawy
Porosołowy pasztecik gotowany na parze
Masę na pasztet wyłożyc na folię i dokładnie zawinąć - gotować na parze
Porosołowy pasztecik gotowany na parze
Ostudzić i zostawić by dobrze się zestalił- kroić na plastry