Sposób przygotowania:
Pasztet mieszany o smaku grzybowym :
Mięso z kurczaka, kury , wołowinę , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe, grzyby , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso, grzyby i jarzyny . Boczek i mięso od szynki natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną .Upiec w rękawie foliowym ( 1 godzina ) w piekarniku . Wyjąć( sos który się zebrał zlać do miseczki ) . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem . Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso, wątróbkę , warzywa, grzyby .Dodać jajka, sos z pieczenia , tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową , maggi . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić .
Podawać pokrojony w plastry najlepiej z sosem tatarskim .
Ładniej wygląda ten pasztet gdy grzyby są pokrojone w paseczki i zmieszane z masą mięsną a nie zmielone .Ale moje wnuki mają ,, długie zęby „ na grzyby i trzeba je przemycać .
Podawać pokrojony w plastry najlepiej z sosem tatarskim .
Ładniej wygląda ten pasztet gdy grzyby są pokrojone w paseczki i zmieszane z masą mięsną a nie zmielone .Ale moje wnuki mają ,, długie zęby „ na grzyby i trzeba je przemycać .
Jojo