Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Buniowy pasztet z pieczarkami :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny - z pieczarkową nutą - alternatywa dla innych świątecznych pasztetów .

Buniowy  pasztet z pieczarkami :

Składniki:

Buniowy pasztet z pieczarkami :

 

  • 1,5 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka ( wykorzystuję obrane z szyjki , skrzydełek i kręgosłupa od 1 kurczaka użyte do gotowania zupy )
  • warzywa z gotowania wywaru na zupę ( 1 marchew, 1/2 pietruszki, kawałek selera )
  • 5 całych wątróbek drobiowych - usmażonych
  • 4 średnie jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 mini kostki cebulowe Knorra ( lub usmażone na złoto 2 cebule )
  • sos sojowy grzybowy do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • majeranek do smaku
  • utarta gałka muszkatołowa do smaku
  • bułka tarta do wysypania foremki do pieczenia
  • 8 średnich pieczarek
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Buniowy pasztet z pieczarkami :
Zmielić ( 2 razy ) lub zmiksować w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko mięso, wątróbkę, warzywa ( + cebulę jeśli mamy usmażoną ). Stopić masło ( kawałeczek odłożyć do wysmarowania formy ). Przestudzone wlać do masy mięsnej.Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano - odcedzić dodając tłuszcz ze smażenia do pasztetu , a pieczarki na razie odłożyć .Oddzielić żółtka od białek . Ubić białka na sztywną pianę i dodać razem z żółtkami do masy na pasztet.Wymieszać dokładnie . Doprawić gałką muszkatołową , pieprzem , majerankiem , kostkami cebulowymi ( o ile nie dodawaliśmy wcześniej cebuli ) , sosem sojowym grzybowym . Foremkę do pasztetu wysmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką .Włożyć 1/3 masy na pasztet - na to warstwę pieczarek - 1/3 masy na pasztet - pieczarki - resztę masy na pasztet. Posypać wierzch pasztetu bułką tartą . Piekarnik nastawić na 220 * C - wstawić foremkę z pasztetem i piec ok 1 godziny . Wyjąć . Przykryć np. deską do krojenia ( nie powinien być ściśle przykryty - lepiej żeby mógł odparowywać ).Zostawić do ostygnięcia . Wstawić na minimum 8 godzin do lodówki by dobrze zastygł .Przy wyjmowaniu - ( gdyby były problemy ) można wstawić foremkę na moment do gorącej wody i dopiero wyjąć .W wersji świątecznej daję ugotowane specjalnie mięso z udek i piersi kurczaka .Kroić w grube plastry i podawać z sosem tatarskim , obkładać nim kanapki, podawać do krakersów w towarzystwie pikli - jak kto lubi.