Sposób przygotowania:
Buniowy pasztet z pieczarkami :
Zmielić ( 2 razy ) lub zmiksować w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko mięso, wątróbkę, warzywa ( + cebulę jeśli mamy usmażoną ). Stopić masło ( kawałeczek odłożyć do wysmarowania formy ). Przestudzone wlać do masy mięsnej.Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano - odcedzić dodając tłuszcz ze smażenia do pasztetu , a pieczarki na razie odłożyć .Oddzielić żółtka od białek . Ubić białka na sztywną pianę i dodać razem z żółtkami do masy na pasztet.Wymieszać dokładnie . Doprawić gałką muszkatołową , pieprzem , majerankiem , kostkami cebulowymi ( o ile nie dodawaliśmy wcześniej cebuli ) , sosem sojowym grzybowym . Foremkę do pasztetu wysmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką .Włożyć 1/3 masy na pasztet - na to warstwę pieczarek - 1/3 masy na pasztet - pieczarki - resztę masy na pasztet. Posypać wierzch pasztetu bułką tartą . Piekarnik nastawić na 220 * C - wstawić foremkę z pasztetem i piec ok 1 godziny . Wyjąć . Przykryć np. deską do krojenia ( nie powinien być ściśle przykryty - lepiej żeby mógł odparowywać ).Zostawić do ostygnięcia . Wstawić na minimum 8 godzin do lodówki by dobrze zastygł .Przy wyjmowaniu - ( gdyby były problemy ) można wstawić foremkę na moment do gorącej wody i dopiero wyjąć .W wersji świątecznej daję ugotowane specjalnie mięso z udek i piersi kurczaka .Kroić w grube plastry i podawać z sosem tatarskim , obkładać nim kanapki, podawać do krakersów w towarzystwie pikli - jak kto lubi.
Walia