sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Porotos con riendas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejne tradycyjnie danie kuchni chilijskiej. Dosłownie oznacza Fasolę z wodzami (lejcami). Chłopi jedli tą potrawę w czasach niedostatku, kiedy nie było zbyt dużo mięsa. Tym sposobem utrzymywali poziom białka i węglowodanów w diecie.

Porotos con riendas

Składniki:

Porotos con riendas

Składniki

  • 1/2 kg fasoli drobnej
  • 2 l wody
  • 1/2 kg dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej proszku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 4 kawałki chorizo lub innej kiełbaski
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Porotos con riendas
Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Następnego dokładnie płuczemy i gotujemy w 2 l wody. Solimy pod koniec gotowania. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na złoty kolor.

Marchewkę i dynię kroimy w kostkę. Kiedy groch będzie w połowię miękki dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy przez kilka minut. Kiedy dynia puści sok dorzucamy surowy makaron.

Jeżeli nie zdążymy dodać makaronu zanim groch się rozpadanie, gotujemy go w osobnym garnku a następnie łączymy z zupą. Po około 10 minutach zaprawiamy zupę słodką papryką w proszku podsmażoną na oliwie lub oleju. Kiełbaskę grillujemy bądź podsmażamy na patelni.

Potrawę rozlewamy do talerzy, posypujemy obficie poszatkowaną natką pietruszki i układamy po jednej kiełbasce.