rudzia

rudzia

Kucharz
[Przepisów: 16]

Chilli Con Carne z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

mozna je podawac rowniez z ziemniakami oraz gotowymi kukurydzianymi plackami tortilli i ryzem :)

Chilli Con Carne z makaronem

Składniki:

Chilli Con Carne z makaronem

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 450 g mielonej chudej wołowiny
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy

 

Sposób przygotowania:

Chilli Con Carne z makaronem
Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę. Smażymy ok 15 min. Dodać pomidory z zalewą. Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem. Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować. Podawac mozna mieso z makaronem tak jak ja to zrobilam w tym przypadku ale rownie dobrze smakuje z ziemniakami a przede wszystkim z gotowymi plackami kukurydzianej kortilli oraz ryzem ;) SMACZNEGO :)