Pory w cieśćie francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przekąska albo danie. Można podawać też na zimno !

Pory w cieśćie francuskim

Składniki:

Pory w cieśćie francuskim

 

  • 3-4 duże pory
  • 4-6 jajka
  • pęczek koperku
  • ser feta - 1 opak.
  • ser żółty - 25 dkg.
  • sól. pieprz
  • ciasto francuskie - 2 płaty

 

 

Sposób przygotowania:

Pory w cieśćie francuskim
Pory pokroić na krążki, podsmażyć na maśle roślinnym pod przykryciem ok. 10 min./ posolić i popierzyć. Ostudzić - dodać pokorojony ser feta, starty żółty ser, posiekany koperek i rotrzepane jajka ( trochę masy jajecznej zostawić do posmarowania ciasta). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć płat ciasta na to wyłożyć masę porowo-serową, przykryć drugim płatem ciasta , posmarować jajkiem i podziurkowac widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15-20 min.